Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6581-6590 )

KISKANCLIK

6581 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Kiskancligin bazisini Allah sever, bazisini da sevmez. Allah'in sevdigikiskanclik, kotuluk oldugunda kuvvetli zan beslendigi zaman duyulan kiskancliktir. Allah'in hoslanmadigi kiskanclik da zayif bir ihtimal karsisinda duyulan kiskancliktir."

6582 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Hz. Hatice radiyallahu anha'ya duydugum kadarhicbir kadina karsi kiskanclik duymadim. Bu da, Resulullah aleyhissalatu vesselam'in onu cok zikretmesinden ileri gelmisti. Nitekim Resulullah'in Rabbi, ona, Hz. Hatice'yi cennette kamistan Ibnu Mace der ki: yani altindan mamul bir evle mujdelemesini emretmisti."

ERKEK, COCUGUNDAN SEKKE DUSERSE

6583 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Colde yasayan bedevilerden biri Resulullah aleyhissalatu vesselam'a geldi ve: "Ey Allah'in Resulu! Karim, benim yatagimda siyah bir cocuk dogurdu. Biz, asla aramizda siyah bulunmayan bir aileyiz dedi. Aleyhissalatu vesselam. "Senin develerin var mi?" diye sordu. Adam "Evet, var!" deyince: "Renkleri nedir?" diye sordu. Adam "Kizil!" diye cevap verdi. Aleyhissalatu vesselam "Aralarinda siyah da var mi?" dedi. Adam "Hayir!" deyince: "Peki boz deve var mi?" diye sordu. Adam "Evet var!" deyince: "Pekiyi bu nereden oldu?" diye sordu. Adam "Belki bir damara cekmistir!" deyince: "Senin o oglun da bir damara cekmis olabilir!" buyurdular."

COCUK YATAK SAHIBINE AIT

6584 - Hz. Omer radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, cocugun yatak sahibine ait olduguna hukmetmistir."

6585 - Ebu Umame el-Bahili anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Cocuk yatagaaittir, zaniye mahrumiyet (veya tasla oldurulmek) vardir" buyurdular.

KOCASINI UZEN KADIN

6586 - Ebu Umame radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a bir kadin geldi, yaninda iki de cocugu vardi. Kadin bunlardan birini sirtina almis, digerini de yediyordu. Aleyhissalatu vesselam onu gorunce (takdirlerini) soyle ifade buyurdular: "(Kadinlar cocuklarini karinlarinda) tasirlar, dogururlar ve onlara merhamet beslerler. Bunlar bir de kocalarina eziyet vermeseler, namazlarini kilanlar cennete girerler!"

HARAM HELALI HARAM KILMAZ

6587 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Haram, helali haram kilmaz."

TALAKTA SAKA YOK

6588 - Ebu Musa radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Bir kisim insanlara ne oluyor da Allah'in hududuyla oynarlar. Onlardan biri cikip:"(Ey kadin) seni bosadim, sana donus yaptim, seni bosadim" der."

HAMILENIN IDDETI DOGUMLA BITER

6589 - Zubeyr Ibnu'l-Avvam radiyallahu anh'in anlattigina gore: "Ummu Kulsum Bintu Ukbe nikahi altinda idi. Hanim, hamile oldugu halde kendisine: "Bir talakla nefsimi bos kil!" diye talepte bulundu. Bunun uzerine o da hanimini bir talakla bosadi. Sonra namaza gitti. Dondugunde hanimini dogum yapmis buldu. Zubeyr: "Bu kadina ne oluyor? O, beni aldatti, Allah da onu aldatsin!" dedi. Sonra Resulullah aleyhissalatu vesselam'a gidip durumu anlatti. Aleyhissalatu vesselam: "Iddet suresi, beklenmedik bir anda sona ermistir. Sen ona yeniden talip ol!" demistir."

BOSAMA HEDIYESI


6590 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Amra Bintu'l-Cevn, zifaf icin yanina geldigivakit Resulullah aleyhissalatu vesselam'dan istiazede bulunmustu. Aleyhissalatu vesselam da: "(Ey kadin!) Sen gerekten siginilacak birisine (Allah'a) sigindin!" buyurup kadini hemen bosadi. Usame veya Enes'e emredip ona razikiyye (denilen beyaz keten kumastan mamul) uc kat elbise verdi."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6581-6590 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.