Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6711-6720 )

REHIN GERI ALINIR

6711 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Rehin, (borcun odenmesiyle) geri alinabilir."

ISCININ UCRETI

6712 - Abdullah Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Isciye ucretini, teri kurumadan once veriniz."

KARIN TOKLUGUNA UCRET

6713 - Utbe Ibnu'n-Nuder anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in yaninda idik. Ta-sin-mim suresini okudu. Hz. Musa aleyhisselam'in kissasina gelince: "Hz. Musa, fercinin iffeti (Hz. Suayb'in kiziyla evlenme) ve karninin doyurulmasi mukabilinde sekiz veya onyil isci olarak calismayi kabullendi" buyurdu."

6714 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Yetim olarak buyudum, fakir olarak hicret ettim. Karnimi doyurma ve (yolculuk) sirasinda bazan binerek ayagimi dinlendirme nobeti karsiliginda Ibnetu Gazvan'a isci oldum. Konakladiklari vakit onlara odun topluyordum. Bindikleri zaman da develerini yurutmek icin ezgi soylerdim. Islam dinini bir nizam, Ebu Hureyre'yi de imam (idareci) kilan Allah'a hamdolsun."

BIR KOVA SU BIR HURMAYA

6715 - Ibnu Abbas radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a (bir ara) maddi darlik isabet etti. Bu duruma Ali muttali oldu. Hemen cikip, Resulullah aleyhissalatu vesselam'in ihtiyacini gorecek bir gelir temini icin is aradi. Derken bir yahudiye ait bir bahceye ugradi. Adama her kovasi bir kuru hurmaya onyedi kova su cikariverdi. Yahudi de hurmasindan onun icinonyedi tane acve (denilen iyi hurma) secip verdi. Ali radiyallahu anh bunlari Resulullah'a getirdi."

6716 - Hz. Ali radiyallahu anh anlatiyor: "Ben bir hurma mukabilinde bir kova su cikarirdim ve hurmanin iyi, kuru olmasini sart kosardim."

6717 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Ensardan bir zat gelip: "Ey Allah'in Resulu! (Bugun) renginizi niye degismis goruyorum?" diye sordu. Aleyhissalatu vesselam: "Acliktan" buyurdular. Ensari hemen evine dondu. Ama evinde (ikram edecek) birsey bulamadi. Yiyecek aramaya cikti. Derken hurmalik sulayan bir yahudiye rastladi: Yahudiye: "Hurmaligini ben sulayayim ne dersin?" dedi. O da: "Pekala!" dedi. Ensari: "Her kovaya bir hurma!" dedi ve hurmanin ici kararmis, sertlesmis ve adilesmis olmamasini sart kostu, iyi hurmadan alacagini soyledi. Sonra iki sa' hurma yapacak miktarda su cikardi ve aldigi hurmayi Resulullah aleyhissalatu vesselam'a getirdi."

UCTE BIRE, DORTTE BIRE MUZARA'A

6718 - Tavus'un anlattigina gore: "Muaz Ibnu Cebel radiyallahu anh, Resulullah aleyhissalatu vesselam, Hz. Ebu Bekr, Hz.Omer ve Hz. Osman zamanlarinda araziyi, (mahsulunu) ucte bir, dortte bir karsiliginda kiraya vermistir. Bu kiralama isi, (o zamandan) su gunumuze kadar tatbik edilegelmistir."

HURMA VE UZUM ORTAKLIGI

6719 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Hayber arazisini, hurmaliklariyla, tarlalariyla mahsulun yarisi mukabilinde eski ahalisine (yahudilere muzaraa usuluyle) verdi."


6720 - Hz. Enes Ibnu Malik radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Hayber'i fethedince orayi yariya ortaga verdi."


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6711-6720 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.