Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6751-6760 )

6751 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim musluman kardesinin ayibini orterse, Kiyamet gunu Allah da onun ayibini orter. Kim de musluman kardesinin ayibini acarsa Allah da onun ayibini acip evinin icinde bile rezil eder."

HADD CEZASINA SEFAAT OLMAZ

6752 - Mes'ud Ibnu'l-Esved radiyallahu anh anlatiyor: "(Fatima isimli) kadin, Resulullah aleyhissalatu vesselam'in evinden kadifeyi calinca biz bunu buyuk bir hadise olarak degerlendirdik. Kadin Kureys'ten (tasinmis) birisiydi. Lehinde konusmak uzere Resulullah'a geldik: "Biz onun cezasina mukabil kirk okiyyelik fidye verelim" dedik. Aleyhissalatu vesselam: "Cezasini cekerek temizlenmesi onun icin daha hayirlidir" buyurdular. Biz Resulullah aleyhissalatu vesselam'in sozundeki yumusakligi gorunce, Usame'ye geldik ve: "Git, kadin lehine Resulullah'a konus (da eli kesilmesin)" dedik. Resulullah aleyhissalatu vesselam bu hali gorunce (sertlesti ve) hutbe irad etmek uzere ayaga kalkti, soyle soyledi: "Aziz ve celil olan Allah'in cariyelerinden bir cariyeye terettup eden Allah'in haddlerinden birini (tatbik etmemem icin) uzerimde niye bu kadar israr ediyorsunuz? Muhammed'in nefsini kudret elinde tutan Zat-i Zulcelal'e yemin olsun! Eger o kadinin tenezzul ettigi seye (hirsizliga) Muhammed'in kizi Fatima tenezzul etseydi Muhammed (hic cekinmeden) onun elini mutlaka keserdi."

KOTULUGU ALENI YAPAN

6753 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "(Zina sucu sebebiyle) herhangi birini sahitsiz olarak recmetseydim, falann kadini recmederdim. Cunku onun konusmasindan, vaziyetinden ve yanina girip cikanlardan dolayi ciddi bir suphe hasil olmustur."

CARIYEYE HADD TATBIKI

6754 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Cariye zina ederse sopalayin, yine zina yaparsa yine sopalayin, yine zina yaparsa yine sopalayin, yine zina yaparsa yine sopalayin, sonra onu, (bu halini belirterek) bir orgu (ip) bedeliyle de olsa satin!"

YASLI VE HASTAYA HADD GEREKIR

6755 - Said Ibnu Sa'd Ibnu Ubade radiyallahu anhuma anlatiyor: "Evlerimiz arasinda vucut yapisi noksan ve zayif bir adam vardi. (Bir gun) mahallenin cariyelerinden biriyle kotu vaziyette aniden yakalandi. Bunun uzerine (babam) Sa'd Ibnu Ubade durumunu Aleyhissalatu vesselam'a duyurdu. "Yuz sopa vurun!" emrettiler. Halk: "Ey Allah'in Resulu! 0 buna zayiftir, buna dayanamaz, yuz sopa vurursak olur!" dediler. Efendimiz: "Oyleyse, onun icin yuz sacakli bir hurma dali alin ve ona o dal ile bir kere vurun!" buyurdular."

MALINI MUDAFAA EDERKEN OLEN SEHITTIR

6756 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kimin malinin yanina (gasbetmek veya calmak icin) gidilir, bu maksatla mal sahibiyle mukatele edilir ve mal sahibi oldurulurse, o kimse sehit olur."

6757 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kimin mali zulum yoluyla elinden alinmak istenir ve bu yolda oldurulurse, o kimse sehittir."

HIRSIZA HADD

6758 - Amir Ibnu Sa'd'in babasi (Sa'd Ibnu Ebi Vakkas) radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "(Uc dirhemlik) kalkan degerinde (bir malin calinmasiyla) hirsizin eli kesilir."

KOLE CALARSA

6759 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Humusa ait kolelerden biri humus malindan calmisti. Bu hadise Resulullah'a haber verildi. Hirsizin elini kesmedi. "(Hepsi de) Allah Teala hazretlerinin malidir, bazisi bazisini calmistir" buyurdular."

YANKESICI


6760 - Abdurrahman Ibnu Avf anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Muhtelis (yankesici) kimseye el kesme cezasi verilmez."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6751-6760 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.