Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6871-6880 )

ZEMZEM ICME ADABI

6871 - Muhammed Ibnu Abdirrahman Ibni Ebi Bekr radiyallahu anhum anlatiyor: "Ben Ibnu Abbas radiyallahu anhuma'nin yaninda oturuyordum. Ona bir adam gelmisti. "Nereden geliyorsun?" diye sordu. Adam: "Zemzemden!" dedi. Ibnu Abbas: "Ondan gerektigi sekilde ictin mi?" diye sordu. Adam: "Nasil?" deyince acikladi: "Zemzem icerken kibleye doneceksin. Besmele cekeceksin. Uc kere nefes alip kana kana iceceksin. Icip bitirince aziz ve celil olan Allah'a hamdedeceksin. Zira Aleyhissalatu vesselam soyle buyurdular: "Munafiklarla bizim aramizdaki fark, onlarin zemzemi kana kana icmemeleridir."

6872 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Zemzem suyu ne maksatla icilirse o maksatla faydalidir."

MUHASSAB NAM MEVKIDE KONAKLAMA

6873 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Mina'dan dondugu gunu ertesi gune baglayan gecenin sonunda Batha'dan Medine'ye hareket etti."

VEDA TAVAFI

6874 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, hacinin son amelinin (veda tavafi denilen) Ka'be'yi tavaf etmek olmadikca Mekke'den ayrilmasini yasakladi."

IHRAMLININ AV CEZASI

6875 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ihramli kisi deve kusu yumurtasi kiracak olursa, o yumurtanin bedeline denk fidye odemelidir."

6876 - Ebu Sa'id radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ihramli yilani, akrebi, saldirgan yirtici hayvani, kelb-i akuru (saldirgan kopek, kurt, aslan, kaplan vs.), fasikcik fareyi oldurebilir (bunlari oldurdugu icin fidye odemez)."
Ebii Said'e fareye niye "fasikcik" dendigi sorulmustu. "Cunku (bir keresinde) Resulullah aleyhissalatu vesselam, onun yanmakta olan kandilin fitilini evi yakmak uzere suruklemesinden dolayi uykusundan uyanmisti" diye cevap verdi."

IHRAMLIYA AV HAYVANI YEMEK YASAKTIR

6877 - Hz. Ali radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a ihramli iken av eti getirilmisti, onu yemedi."

6878 - Talha Ibnu Ubeydillah radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, bana bir vahsi esek verdi ve arkadaslar arasinda taksim etmemi emretti. O sirada arkadaslarimin hepsi de ihramliydi."

DISI VE ERKEK HAYVANLARDAN MEKKE'YE KURBAN GONDERME

6879 - Iyas Ibnu Seleme'nin babasi (Seleme) radiyallahu anh'in anlattigina gore: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in kurbanlik develeri arasinda bir de erkek deve vardi."

MEKKE EVLERINI KIRAYA VERME


6880 - Alkame Ibnu Nadle radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, Hz. Ebu Bekr ve Hz. Omer radiyallahu anhuma vefat ettikleri zaman Mekke'nin evlerine "sevaib (yani oturanlarin mulku degil, ihtiyac sahiplerine terkedilmis)" denmekte idi. Kim, (meskene) muhtac ise bu evlerde oturur, kim de muhtac degilse ihtiyaci olani orada (kirasiz) oturtur idi."


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6871-6880 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.