Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6981-6990 )

6981 - Abdullah Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah hicbir hastalik indirmedi ki sifasini da indirmemis olsun."

6982 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam "gecmis olsun" ziyareti icin ugradigi bir hastaya: "Bir sey yemek arzu ediyor musun?" diye sordu. Adam: "Kek!" dedi. Resulullah: "Hay hay!" dedi ve hastaya kek aradilar."

PERHIZ

6983 - Suheyb radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissaIatu vesselam'in yanina gelmistim, yaninda ekmek ve kuru hurma vardi. Bana:"Yanas ve ye!" buyurdular. Bunun uzerine (yanastim) ve hurmadan yemeye basladim. Aleyhissalatu vesselam: "Sende goz hastaligi bulundugu halde hurma mi yiyorsun?" dedi. Ben: "Diger bir kenardan cigniyorum!" dedim. Aleyhissalatu vesselam tebessum buyurdular."

HASTA YEMEGE ZORLANMAZ

6984 - Ukbe Ibnu Amir el-Cuheni radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Hastalarinizi yeyip icmeye zorlamayin. Zira Allah onlari yedirir, icirir."

COREK OTU

6985 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Size su corek otunu tavsiye ederim. Zira onda, olumden baska her derde sifa vardir."

BAL

6986 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Her ay uc sabah bal yalayan kimseye buyuk bir bela (hastalik) gelmez."

6987 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a bal hediye edilmisti. Aramizda lokma lokma taksim etti. Ben kendi payimi aldim, sonra ben: "Ey Allah'in Resulu, bir lokma daha isterim!" dedim. "Pekiyi!" buyurdu."

6988 - Abdullah (Ibnu Mes'ud) radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Size su iki sifayi tavsiye ederim: "Bal ve Kur'an."

MANTAR VE MEDINE'NIN ACVE HURMASI

6989 - Ebu Sa'id ve Cabir radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Mantar kudret helvasi (nevi)ndendir. Suyu goze sifadir. Acve hurmasi cennettendir ve cinnete karsi sifadir."

6990 - Rafi' Ibnu Amr el-Muzeni radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Acve (ismindeki Medine hurmasi) ve Sahra (adindaki Mescidi Aksa'da yer alan tas) cennettendir."

Ravi Abdurrahman derki: "Ben sahra kelimesini seyhimin agzindan dinledim."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----
Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6981-6990 ) -Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.

Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.