Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 7001-7010 )

ISMID SURMESI

7001 - Ibnu Omer radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Size ismidi tavsiye ederim. Zira o, gozu(n gorme gucunu) parlatir ve kirpikleri (besleyip) bitirir."

7002 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Uyuyacaginiz zaman ismidle surme cekmenizi tavsiye ederim. Cunku o, gozu(n gorme gucunu) parlatir ve killari (yani kirpikleri besleyip) bitirir."

KUR'AN'LA TEDAVI

7003 - Hz. Ali radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ilaclarin en hayirlisi Kur'an'dir."

GOZ DEGMESI

7004 - Hz. Aise radiyallahu anhanlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "(Goz degmesinden) Allah'a siginin. Zira goz degmesi haktir."

RUKYE (DUA ILE TEDAVI)

7005 - Halide Bintu Enes Ummu Beni Hazm es-Saidiyye radiyallahu anha'nin anlatigina gore: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a gelmis, (tedavide okudugu) duayi Aleyhissalatu vesselam'a (kontrol ettirmek uzere) arzetmistir. Aleyhissalatu vesselam (dua metninde mahzurlu bir kelam gormedigi icin) o duayi tedavide okumasina ruhsat vermistir."

YILAN VE AKREP SOKMASINA KARSI RUKYE (DUA)

7006 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Bir adami akrep sokmustu. O gece acidan uyuyamadi. Resulullah aleyhissalatu vesselam'a: "Falancayi akrep soktu, bu yuzden geceleyin hic uyuyamadi" diye haber verilmisti. Soyle buyurdular: "Keske aksamleyin su duayi okusaydi: Euzu bikelimatillahi't-tammati min serri ma halaka" (Yarattiginin serrinden Allah'in mukemmel kelimelerine siginirim)" deseydi, akrebin sokmasi sabaha kadar ona zarar vermezdi."

7007 - Amr Ibnu Hazm radiyallahu anh anlatiyor: "Yilan sokmasina karsi okunan duayi Resulullah aleyhissalatu vesselam'a arzettim, onu okumama izin verdi."

RESULULLAH'IN OKUDUGU SIFA DUASI

7008 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam (hastaligim sirasinda) bana gecmis olsun ziyaretine gelmisti. Bana: "Seni, Cebrail'in bana getirdigi dua ile tedavi etmeyeyim mi?" buyurdular. Ben: "Annem babam sana kurban olsun ey Allah'in Resulu! Evet!" dedim. Okudular: "Bismillahi erkike vallahu yes ike min kulli dain fike min serri'n-neffasati fi'I-ukadi ve min serri hasidin iza hased (Allah'in adiyla sana okuyorum, sende olan her hastaliga karsi, dugumlere ufleyenlerin serrine, hased ettikleri zaman hasedcilerin serrine karsi Allah sifa versin (veya sifayi verecek olan Allah'tir)." Bunu uc sefer okudu."

HUMMAYA KARSI DUA

7009 - Ubade Ibnu's-Samit radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, siddetli bir hummaya yakalanmis iken Cebrail aleyhisselam gelmisti. Efendimizi tedavi icin su duayi okudu: "Bismillahi erkike min kulli sey'in yuz'ike min hasedi hasidin ve min kulli aynin. Allah u yesfike. (Sana Allah adiyla okuyor, sana eza veren herseyden, hasedcinin hasedinden ve herbir (kem) gozden sifa diliyorum. Allah sana sifa versin."

MUSKA TAKMA


7010 - Abdullah Ibnu Mes'udun zevcesi Zeyneb radiyallahu anhuma anlatiyor: "Yasli bir kadin vardi, bize gelir, humre (denilen bir veba cesidine) karsi rukye yapardi. Bizim ayaklari uzun bir karyolamiz vardi. (Esim) Abdullah eve girecegi zaman (geldigini sezdirmek icin) oksurup ses cikarirdi. Bir gun Abdullah ayni sekilde iceri girdi. Kadin, sesini isitince ona karsi ortusune burundu. Abdullah gelip yanina oturdu ve bana eliyle dokundu ve bir ipin eline degdigini hissetmisti ki : "Bu nedir?" diye sordu. Ben: "(Takindigim bu muska) icinde humraya karsi dua var!" dedim. Abdullah onu derhal cekip kopardi, firlatip atti ve: "Abdullah'in ailesi sirkten mustagnidir. Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam'in: "Rukyeler, muskalar ve buyu bir sirktir" dedigini isittim" dedi. Ben: "Ama ben bir gun disari cikmistim. Beni falanca gordu, bunun uzerine ona gelen taraftaki gozum yasardi. O gunden beri rukye yapinca gozumun yasi kesilir, rukyeyi biraktim mi tekrar yasarir" dedim. Bunun uzerine Abdullah dedi ki: "Bu seytandir, ona itaat edince seni birakiyor, ona isyan ettigin vakit parmagiyla gozune durtuyor. Ama Resulullah aleyhissalatu vesselam'in yaptigi gibi yapsaydin, bu senin icin daha hayirli, sifa bulman icin de daha munasib olurdu: Gozune su serpip soyle diyeceksin: "Ezhibi'l-be's, Rabbi'n-nas, isfi, entes-safi, la sifaen illa sifauke, sifaen la yugadiru sakamen (Fenaligi gider. Ey insanlarin Rabbi! Sifa ver! Sen sifa verensin. Senin verdiginden baska sifa yok! Oyle sifa ver ki, hicbir hastalik geride kalmamis olsun)."


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 7001-7010 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.