Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 7081-7090 )

HIKAYE (KISSA) ANLATMA

7081 - Amr Ibnu Su'ayb an ebihi an ceddihi radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Halka ya emir, ya emirin memuru yahut da murai kimse kissa anlatir."

KOTU SIIR

7082 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Iftira yonuyle insanlarin en buyugu, bir adami hicveden ve tumuyle bir kabileyi hicveden kimsedir. Keza, babasini inkar edip annesini zina ile itham eden kimsedir."

GUVERCINLE OYNAMAK

7083 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bir kusun pesinde kosan bir adam gormustu. "Seytani takip eden bir seytan!" buyurdu."

7084 - Hz. Osman ve Hz. Enes radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bir guvercinin pesine takilan bir adam gormustu. "Bir seytani kovalayan bir seytan" buyurdu."

YAZIYI TOPRAKLA KURUTMA

7085 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "(Murekkeple yazdiginiz vakit, kagidinizi topraklayin (Murekkebin dagilmamasi icin) bu uygundur. Cunku toprak mubarektir."

KUR'AN-I KERIM'I OKUMANIN SEVABI

7086 - Ebu Saidi'l-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kur'an ehli (yani onu okuyan, onunla amel eden) cennete girdigi vakit, kendisine: "Oku ve yuksel!" denilir. O da okur ve yukselir. Her ayet icin bir derece verilir. Boylece o bildigi ayetleri sonuna kadar okur (ve her biri icin bir derece alir)."

7087 - Ibnu Bureyde'nin babasi (Bureyde) anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kiyamet gunu Kur'an-i Kerim rengi ucuk bir adam gibi gelir ve (okuyucusuna): "Seni gece uykusuz ve gunduz susuz birakan benim" der."

7088 - Ebu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah u ahad, el-Vahidu's-Samed (yani Ihlas suresi Kur'an'in ucte birine denktir."

7089 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki : "Aziz ve celil olan Allah buyurmustur ki: "Kulum, beni andigi ve dudaklari benim icin kimildandigi an ben kulumla beraberim."

LA ILAHE ILLALLAH'IN FAZILETI


7090 - Su'da'I-Murriyye radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in vefatindan sonra Hz. Omer, (bir gun kocam) Talha'ya ugradi. (Onu uzgun bularak:) "Neyin var, niye uzgunsun? Amca oglun (Ebu Bekr'in) halife olusu mu seni uzdu?" dedi. Talha: "Hayir! Lakin ben Resulullah aleyhissalatu vesselam'in: "Ben bir kelime biliyorum, her kim olumu aninda onu soylerse mutlaka amel defteri icin bir nur olur ve onun cesedi ve ruhu, olum aninda o kelime sebebiyle bir riza, bir rahmet bulacaktir" buyurdugunu isittim" dedi. Ben bu kelimenin ne oldugunu o olunceye kadar sormadim. (Iste bunun icin uzgunum)" dedi. Bunun uzerine Hz. Omer: "Ben o kelimeyi biliyorum. O, Resulullah aleyhissaltu vesselam'in amcasi (Ebu Talib)e vefati aninda teklif ettigi kelime-i tevhiddir. Eger Resuliillah aleyhissalatu vesselam, amcasi icin, kelime-i tevhidden daha kurtarici bir sey bilseydi onu (soylemesini) emrederdi" dedi."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----
loading...