Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 2101-2110 )

TRAS

2101 - Nafi' (rahimehullah) Ibnu Omer (radiyallahu anh)'in su sozunu nakleder: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) kaza'i (yani cocugun basinin bir kismini tras etmek) yasakladi" deyince,
"Kaza' nedir?" diye sordular. Soyle acikladi:
"Kisi cocugun basini tras eder, ancak surada burada bazi yerleri kesmez, oldugu gibi birakir."
Ravi, bunu soylerken alnina ve basinin iki yanina isaret etti."
Buhari, Libas 72; Muslim, Libas 113 (2120); Ebu Davud, Tereccul 14, (4193, 4194); Nesai, Zinet 5, (8,130); Ibnu Mace, Libas 38, (3637).

2102 - Abdullah Ibnu Ca'fer (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam), Hz. Ca'fer (radiyallahu anh)'in olum haberi gelince, Cafer ailesini uc gun (matem yapmaya) terketti. Sonra yanlarina gelerek:
"Kardesimin uzerine artik bugunden sonra aglamayin!" dedi ve:
"Bana kardesimin ogullarini toplayin!" emretti.
Biz yanina getirildik, tipki civcivler gibiydik.
"Bana bir berber cagirin!" dedi. (Gelince) berbere emretti, o da baslarimizi tras etti."
Ebu Davud, Tereccul 13, (4192); Nesai, Zinet 58, (8,182).

2103 - Hz. Ali (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) kadinlarin baslarini tras etmelerini yasakladi."
Nesai, Zinet 4, (8,130); Tirmizi, Hacc 74, (914).

IGRETI SAC TAKMA

2104 - Hz. Esma (radiyallahu anha) anlatiyor: "Bir kadin Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'a gelerek: "Kizim cicek hastaligina yakalandi ve saclari dokuldu. Ben onu evlendirdim, igreti sac takayim mi?" diye sordu. Aleyhissalatu vesselam:
"Allah takana da taktirana da lanet etmistir?" diye cevap verdi."
Buhari, Libas 83, 85; Muslim, Libas 115, (2122); Nesai, Zinet 71, (8,187,188).

2105 - Humeyd Ibnu Abdirrahman Ibnu Avf tarafindan rivayet edilen ve Kutub-i Sitte'nin herbirinde yer alan bir rivayet de soyle: "Hz. Muaviye (radiyallahu anh) hacc yapti. O zaman minbere cikarak halka bir hutbe irad etti. (Hutbe sirasinda), koruma polisinin elinde bulunan bir tutam saci alarak sunlari soyledi:
"Ey Medineliler! Alimleriniz nerede? Ben Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'i isittim, bu cesit seyleri yasaklamis ve soyle demisti:
"Israilogullarinin kadinlari ne zamanki bunu taktilar helak oldular."
Buhari, Libas 83, Enbiya 50; Muslim, Libas 122, (2127); Muvatta, Sa'ar 2, Ebui Davud, Tereccul 5, (4167); Tirmizi, Edeb 32, (2782); Nesai, Zinet 21, (8,144-147), 68, 69, (8,186, 187); Ibnu Mace, Nikah (1987).

SACI ALNA DOKME VE AYIRMA

2106 - Ibnu Abbas (radiyallahu anhuma) anlatiyor: Ehl-i Kitap, saclarini alinlarina dokuyorlardi, musrikler de ayiriyorlardi. Resulullah (aleyhissalatu vesselam) (vahiyle) emir gelmeyen hususlarda Ehl-i Kitab'a muvafakati severdi. Sacini alni uzerinde o da serbest birakti. Sonra (ortadan) ayirarak (sag ve sola) taradi."
Buhari, Libas 70; Muslim, Fedail 90, (2336); Ebu Davud, Tereccul 10, (4188); Nesai, Zinet 62, (8,164).

SACTAKI AKLARIN YOLUNMASI

2107 - Amr Ibnu Su'ayb an ebihi an ceddihi (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Sactaki aklari yolmayin. Zira bir kimse musluman iken tek bir kil bile agarmis olsa, bu Kiyamet gunu onun icin mutlaka bir nur olur."
Ebu Davud, Tereccul 17, (4202); Tirmizi, Edeb 56, (2822); Nesai, Zinet 13, (8, 136); Ibnu Mace, Edeb 25, (3721); Muslim, Fedail 100, (2341). Hadisin metni Ebu Davud'dan alinmadir.)
Bir rivayette soyle denmistir: "Allah ona bu sebeble sevap yazdi, onun sebebiyle ondan gunah affetti."

BIYIGIN KESILMESI

2108 - Ibnu Omer (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Biyiklari kaziyin, sakallari serbest birakin."
Buhari, Libas 64, 65; Muslim, Taharet 53, (259); Muvatta, Sa'ar 1, (2, 947); Ebu Davud, Tereccul 16, (4199); Tirmizi, Edeb 18, (2764); Nesai, Taharet 15, (1,16).
Sahiheyn'in bir rivayetinde soyle denmistir: "Su ameller fitrattandir: Kasik trasi, tirnaklarin kesilmesi, biyiklarin kesilmesi."
Bir diger rivayette: "Musriklere muhalefet edin, sakallarinizi uzatin, biyiklarinizi kesin" denir.

2109 - Zeyd Ibnu Erkam (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Biyigindan kim almazsa bizden degildir."
Tirmizi, Edeb 16, (2762); Nesai, Taharet 13, (1,15).

2110 - Ibnu Abbas (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) biyigindan keser ve soyle derdi: "Halilu'r-rahman Ibrahim (aleyhisselam) de boyle yapardi."

Tirmizi, Edeb 16, (2761).



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 2101-2110 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.