Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5481-5490 )

5481 - Hz. Bureyde radiyallahu anh anlatiyor: "Bir adam mescidde yitigini ilan etti ve: "Kim kizil deveyi gordu?" dedi. Bunu isiten Aleyhissalatu vesselam: "Bulamaz ol! Mescidler neye yarayacaksa onun icin insa edilmistir, (gayesinden baska maksadla kullanilamaz)!" buyurdular."
Muslim, Mesacid 80, (569).

5482 - Amr Ibnu Su'ayb an ebihi an ceddihi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam mescidde alis-veris yapmayi, yitik ilan edilmesini, siir okunmasini yasakladi. Keza cuma gunu namazdan once (ilim, vaaz) halkasi teskil edilmesini de yasakladi."
Ebu Davud, Salat 220, (1079); Tirmizi, Salat 240, (322); Nesai, Mesacid 22, 23, (2, 47, 48).

5483 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Bu evlerin yonunu mescidden cevirin. Zira ben, mescidi ne hayizli kadina ne de cunub kimseye helal kilmiyorum."
Ebu Davud, Taharet 93, (232).

5484 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Biriniz mescidde iken uyuklayacak olursa, bulundugu yerden bir baska yere gidip orayi degistirsin."
Ebu Davud, Salat 239, (1119); Tirmizi, Salat 379, (526).

5485 - Ka'b Ibnu Ucre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Biriniz mescide gidince orada ellerini kenetlemesin, cunku o namazdadir."
Ebu Davud, salat 57, (562); Tirmizi, Salat 284, (386).

5486 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Ben mescidlerin yukseltilmesiyle emrolunmadim!"
Ibnu Abbas radiyallahu anh der ki: "Yemin olsun! Sizler mescidlerinizi yahudi ve hiristiyanlar gibi susleyeceksiniz!"
Ebu Davud, Salat 12, (448); Buhari, Salat 62 (muallak olarak).

5487 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Mescidler hakkinda ovunme olmadan Kiyamet kopmaz."
Ebu Davud, Salat 12, (449); Nesai, Mesacid 2, (2, 32).

5488 - Talk Ibnu Ali radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a heyet olarak yola ciktik. Gelip ona biat ettik, Onunla namaz kildik. Kendisine, memleketimizde Ehl-i Kitaba ait bir mabedin oldugunu haber verdik. Abdest suyunun fazlasindan bize hibede bulunmasini talep ettik. Su getirtip abdast aldi, mazmaza yapti, sonra bunu bir kaba bizim icin doktu. Dedi ki:
"(Haydi gidin! Memleketinize varinca (o eski) mabedinizi yikin. Bu suyu onun yerine cileyin, orasini mescid yapin!"
"Biz: "Ama yerimiz uzak,hararet siddetlidir. Bu su (buharlasip) kurur" dedik. Bize:
"Ona bir mudd su ilave edin. O (abdest artigi) oburunun (ilave edilen suyun) guzelligini de arttirir" buyurdular. Oradan ayrilip memleketimize geldik. Mabedimizi yiktik. Sonra yerine o suyu ciledik, orayi kendimize mescid yaptik. Icerisinde ezan okuduk. Rahibi, Tayyli bir adamdi, ezani isitince:
"Bu hak bir davettir!" dedi. Sonra dagin sirtindaki sel yataklarindan birine yoneldi. Bir daha onu goremedik."
Nesai, Mesacid 11, (2, 38-39).

ALEYHISSALATU VESSELAM'IN ISMI VE NESEBI

5489 - Buhari merhum "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in bi'setine (peygamber olarak gonderilisine) tahsis ettigi babta der ki: "O, Allah'in elcisi Muhammed Ibnu Abdillah Ibni Abdilmuttalib Ibni Hasim Ibni Abdi Menaf Ibni Kusayy Ibni Kilab Ibni Murre Ibni Ka'b Ibni Lueyy Ibni Galib Ibni Fihr Ibni Malik Ibni'n-Nadr Ibni Kinane Ibni Huzeyme Ibni Mudrike Ibni Ilyas Ibni Mudar Ibni Nizar Ibni Ma'add Ibni Adnan'dir."
Buhari, Menakibu'l-Ensar 28.

5490 - Vaile Ibnu'l-Eska' radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Allah Teala hazretleri, Ismail'in evlatlari arasindan Kinane'yi secti, Kinane'den Kureys'i secti, Kureys'ten Beni Hasim'i secti. Beni Hasim'den de beni secti."

Muslim, Fezail 1, (2276).


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5481-5490 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.