Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6261-6270 )

6261 - Sabit Ibnu Samit radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, birelbiseye burunmus olarak Beni Abdileshel kabilesinde namaz kildi. (Secdede) cakillarin soguklugundan korunmak maksadiyla ellerini elbisesinin uzerine koymustu."

NAMAZDA UYARI TESBIHI-EL CIRPMASI

6262 - Ibnu Omer radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam namazda,(ihtiyac halinde), kadinlarin ellerini cirpmasina, erkeklerin de "suhanallah!" demesineruhsat tanidi."

AYAKKABIYLA NAMAZ

6263 - Ibnu Ebi Evs radiyallahu anh anlatiyor: "Dedem Evs es-Sakafi, namaz kilarken bazan bana isarette bulunurdu. Ben de ayakkabilarini kendisine verirdim. Soyle demisti: "Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam 'i ayakkabilari ile namaz kilarken gordum."

6264 - Abdullah Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Biz Resulullah aleyhissalatuvesselam'i ayakkabilari ve mestleri ile namaz kilarken gorduk."

HUSU

6265 - Ibnu Omer radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Gozlerinizin hizla kor olmamasi icin, namazdayken onlari semaya kaldirmayin."

TEK GIYSI ICINDE NAMAZ

6266 - Kaysan radiyallahu anh demistir ki: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'i Bi'r-i Ulyanam mevkide tek parca giysi icerisinde ramaz kilarken gordum."

6267 - Kaysan radiyallahu anh : "Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam'i ogle ve ikindinamazlarini, (mubarek gogsu uzerinde) topladigi tek parcalik bir giysi icerisinde kilarken gordum" demistir.

TILAVET SECDESININ SAYISI

6268 - Ebu Derda anlatiyor: "Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam'la birlikte onbir (tilavet) secde(si) yaptim. Onlarin arasinda Kur'an-i Kerim'in el-Mufassal denen (kisa surelerden) hicbirisi yoktu. Secde ayeti olan sureler bunlardi: A'raf, Ra'd, Nahl, Beni Israil(=Isra), Meryem, Hacc, Furkan, Neml, Secde, Sad, Havamim(=Fussilet)."

6269 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Biz Resulullah aleyhissalatu vesselam'labirlikte Iza's-Semau'n-Sakkat ve Ikra bismi Rabbike surelerinin secde ayetlerinde secde ettik."

NAMAZI TAMAMLAMA


6270 - Ibnu Abbas radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam hazarnamazini ve sefer namazini farz kilmistir. Biz hazarda farzdan once ve sonra sunnet kilardik. Seferde de farzdan once ve sonra sunnet kilardik."


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6261-6270 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.