Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 3201-3210 )

3201 - Hz. Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ramazan ayinda, hasta veya ruhsat sahibi olmaksizin kim bir gunluk orucunu yerse, butun zaman boyu oruc tutsa bu orucu kaza edemez."
Buhari, Savm 29; Tirmizi, Savm 27, (723); Ebu Davud, Savm 38, (2396).

KEFARET

3202 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a bir adam geldi ve: "Ey Allah'in Resulu, helak oldum" dedi. Aleyhissalatu vesselam:
"Seni helak eden sey nedir?" diye sorunca:
"Oruclu iken hanimima temas ettim" dedi. Bunun uzerine Resulullah'la aralarinda su konusma gecti:
"Azad edecek bir kole bulabilir misin?"
"Hayir!"
"Ust uste iki ay oruc tutabilir misin?"
"Hayir!"
"Altmis fakiri doyurabilir misin?"
"Hayir!"
"Oyleyse otur!" Biz bu minval uzere beklerken, Aleyhissalatu vesselam'a icerisinde hurma bulunan bir buyuk sepet getirildi.
"Soru sahibi nerede?" diyerek adami aradi. Adam:
"Benim! Buradayim!" deyince, Aleyhissalatu vesselam:
"Su sepeti al, tasadduk et!" dedi. Adam:
"Benden fakirine mi? Allah'a yemin ediyorum, Medine'nin su iki kayaligi arasinda benden fakiri yok!" cevabini verdi. Bunun uzerine Resulullah gulduler ve:
"Oyleyse bunu ehline yedir!" buyurdular."
Buhari, Savm 29, 31, Hibe 20, Nafahat 13, Edeb 68, 95, Kefaretu'l- Eyman 3, 4, Hudud 26; Muslim, Siyam 81, (1111); Muvatta, Siyam 28, (1, 296, 297); Ebu Davud, Savm 37, (2390, 2391, 2392, 2393); Tirmizi, Savm 28, (724).

3203 - Imam Malik'e ulastigina gore, Enes Ibnu Malik (radiyallahu anh) yaslaninca oruc tutamaz oldu. O zaman orucu yedi ve oruca bedel fidye odedi."
Muvatta, Siyam 51, (1, 307).

3204 - Yine Imam Malik'e ulastigina gore; Abdullah Ibnu Omer (radiyallahu anhhuma)'e "Hamile kadin, karnindaki cocuk icin endiseye dusecek olur ve oruc da kendisine agir gelmeye baslarsa ne yapmali?" diye sorulmustu. Su cevabi verdi:
"Orucu yer, her gun icin bir fakire, Resulullah aleyhissalatu vesselam'in muddu ile bir mudd bugday verir."
Muvatta, Siyam 52, (1, 308).

3205 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Kim, uzerinde Ramazan ayinin orucu oldugu halde olecek olursa, (olunun velisi) her bir gun yerine, bir fakire yiyecek versin."
Tirmizi, Savm 23, (718).

3206 - Kasim Ibnu Muhammed rahimehullah'dan anlatildigina gore soyle diyordu: "Uzerinde Ramazan borcu olan kimse, kaza edecek guc ve kuvvette oldugu halde, muteakip Ramazan gelinceye kadai bunu tutmamis ise, her bir gun yerine bir fakire bir mudd bugday vermeli ve orucu kaza etmelidir."
Muvatta, Siyam 53, ( 1, 308).

SABIR

3207 - Hz. Enes (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam), (olen) cocugu icin aglamakta olan bir kadina rastlamisti:
"Allah'tan kork ve sabret!" buyurdu: Kadin (izdirabindan kendisine hitab edenin kim olduguna bile bakmadan):
"Benim basima gelenden sana ne?'' dedi. Resulullah (aleyhissalatu vesselam) uzaklasinca, kadina:
"Bu Resulullah idi!'' dendi. Bunun uzerine, kadin cocugun olumu kadar da soyledigi sozden dolayi (utanip) uzuldu. (Ozur dilemek icin) dogru aleyhissalatu vesselamin kapisina kostu: Ama kapida bekleyen kapicilar gormedi, dogrudan huzuruna cikti ve:
"Ey Allah'in Resulu, (o yakisiksiz sozu) sizi tanimadan sarfettim (bagislayin!)" dedi. Aleyhissalatu vesselam:
"Makbul sabir, musibetle karsilastigin ilk andakidir" buyurdu."
Buhari; Cenaiz 43; 7, 32, Ahkam 11; Muslim, Cenaiz 14, (626); Ebu Davud, Cenaiz 27, (3124); Tirmizi, Cenaiz 13, (987); Nesai; Cenaiz 22, (4, 22).

3208 - Ummu Seleme (radiyallahu anha) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'i sunlari soylerken isittim:
"Kendisine bir musibet gelen musluman Allah'in emrettigi: "Inna lillahi ve inna ileyhi raci'un, allahumme ecirni fi musibeti vahluf li hayran minha. "Biz Allah'iniz ve ancak O'na donecegiz. Bana bu musibetim icin ucret ver. Ve bana bunun arkasindan daha hayirlisini ver'' derse Allah o musibeti alir ve mutlaka daha hayirlisini verir."
Umm-u Seleme der ki: "Ebu Seleme (radiyallahu anh) vefat ettigi zaman ben: "Ebu Seleme'den daha hayirli olan hangi musluman var? Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'a ilk hicret eden hane, onun hanesiydi'' dedim. Ben bunu soyledikten sonra Allah, onun yerine bana Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'i verdi. Soyle ki: Resulullah (aleyhissalatu vesselam), bana Hatib Ibnu Ebi Belte'a'yi gondererek kendisi icin beni istetti. Ben: "Benim (kucuk) bir kiz cocugum var, ayrica ben kiskanc bir kadinim. (Resulullah'in ise bircok hanimi var, imtizacsizliktan korkarim)'' diye cevap verdim. Resulullah (aleyhissalatu vesselam):
"Kiz cocuguna gelince, Allah'a dua ederiz, onu kendisinden mustagni kilar, kiskancligi icin de Allah'a gidermesini dua ederim'' buyurdular.''
MusIim, Cenaiz 3, (918); Muvatta; Cenaiz 42, (1, 236); Ebu Davud,Cenaiz 22, (3119); Tirmizi, Da'avat 88; (3506).

3209 - Ebu Sinan anlatiyor: "Oglum Sinan'i defnettigimde kabrin kenarinda Ebu Talha el-Havlani oturuyordu. Defin isinden cikinca bana:
"Sana mujde vermeyeyim mi?'' dedi. Ben:
"Tabii, soyle!'' dedim.
"Ebu Musa el-Es'ari (radiyallahu anh) bana anlatti'' diye soze baslayip Resulullah'in su sozlerini nakletti:
"Bir kulun cocugu olurse, Allah meleklere soyle soyler:
"Kulumun cocugunu kabzettiniz mi?"
"Evet" derler.
"Yani kalbinin meyvesini elinden mi aldiniz?'' Melekler yine:
"Evet" derler. Allah tekrar sorar:
"Kulum (bu esnada) ne dedi?''
"Sana hamdetti ve istircada bulundu'' derler. Bunun uzerine Allah Teala hazretleri soyle emreder:
"Oyleyse, kulum icin cennette bir kosk insa edin ve bunu Beytu'l-hamd (hamd evi) diye isimlendirin.''
Tirmizi; Cenaiz, 36; (1021).

3210 - Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Allah Teala hazretleri soyle demistir: "Ben kimin iki sevdigini almissam ve o da sevabini umarak sabretmisse, ona cennet disinda bir mukafaat vermeye razi olmam.''
Tirmizi, Zuhd 58, (2403).
Derim ki: "Bu hadisi Buhari de tahric etti. Ondaki ibare soyle: "Hz. Enes (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'in soyle soyledigini isittim: "Allah Teala hazretleri buyurdu ki: "Ben kulumu iki sevdigiyle imtihan edersem o da sabir gosterir (ve sevap umarsa) onlara bedel cenneti veririm.'' (Buradaki "iki sevdigi'' ile gozlerini kastediyor.'' Dogruyu Allah bilir.")

Buhari, Marza 7.




Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.



----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 3201-3210 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.