Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 3621-3630 )

DUA VE BESMELE

3621 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular: "Abdesti olmayanin namazi yoktur. Uzerine Allah'in ismini zikretmeyen kimsenin abdesti de abdest degildir."
Ebu Davud, Taharet 48, (101).

3622 - Rabah Ibnu Abdirrahman Ibni Ebi Sufyan Ibnu Huveytip an ceddiha an ebiha 'dan rivayete gore demistir ki:
"Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam'i isittim. Diyordu ki: "Uzerine Allah'in ismini zikretmeyen kisinin abdesti yoktur."
Tirmizi, Taharet 20, (25).

3623 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'i isittim. Diyordu ki: "Kim abdestinin basinda Allah'i zikrederse bedeninin tamami temizlenir. Eger Allah'in ismini zikretmezse bu kimsenin sadece abdest uzuvlari temizlenir."
Rezin tahric etmistir. Feyzu'I-Kadir, 6, 128).

3624 - Ebu Musa radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a geldim, abdest aliyordu. Su duayi okudugunu isittim: "Allahumma'gfirli zenbi ve vassi'li fi dari ve barik li fi rizki (Allah'im gunahimi magfiret et, evimi bana genislet, rizkimi bana mubarek kil."
Rezin tahric etmistir. Ibnu's-Sunni Amelu'I-yevm ve'I-Leyl, 5, 10.

YEL

3625 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ses ve koku olmadikca abdest alinmaz.''
Bir rivayette soyle gelmistir: "Biriniz mescidde iken, kabalari arasinda bir yel hissetse ses isitmedikce veya koku duymadikca disari cikmasin.''

3626 - "Sizden biri, karninda bir seyler hissetse ve fiilen cikip cikmadigi hususunda tereddud icinde kalsa, bir ses isitmedikce veya bir koku duymadikca mescidden cikmasin."

3627 - Ebu Davud'da soyle gelmistir: "Biriniz namazda iken, duburunde bir hareket hissetse ve abdestinin bozulup bozulmadigi hususunda tereddude dusse, bir ses isitmedikce veya bir koku duymadikca mescidi terketmesin."
Muslim, Hayz 99, (362); Tirmizi, Taharet,56, (74, 75); Ebu Davud, Taharet 68, (177).

3628 - Abdullan Ibnu Zeyd radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu veselam'a, namazda iken hayaline abdesti bozuldu gibi gelen bir adamdan bahsedilmisti. Soyle ferman buyurdular:
"Sesi isitip kokuyu duymadikca namazi sakin terketmesin.''

3629 - Ebu Davud bir rivayette su ziyadede bulunmustur: "Biriniz mescide girince, kabalari arasinda bir sey hissedecek olsa, cikanin sesini isitmedikce sakin mescidden disari cikmasin.''
Buhari, Vudu 4, 34, Buyu 5; Muslim, Hayz 98, (361); Ebu Davud, Taharet 68, (176); Nesai, Taharet 116, (1, 99).

3630 - Ali Ibnu Talk (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Biriniz namazda yellenirse derhal namazdan ciksin, abdest alsin ve namazi iade etsin."

Ebu Dvud, SaIat 193, (1005).



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 3621-3630 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.