Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 3821-3830 )

3821 - Hz. Aise radiyallahu anha, kanama goren hamile kadin hakkinda sunu soylemistir: "Boyle bir kadin namazi birakir."
Muvatta, Taharet 100, (1, 60). Imam Malik bu rivayeti belag (senetsiz) olarak kaydetmistir.

3822 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma: "Ne hayizli kadin ne de cunup kimse Kur'an'dan hicbir sey okuyamaz" buyurdu.
Tirmizi, Taharet 98, (131).

ISTIHAZE VE NIFAS HAKKINDA

3823 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Ummu Habibe bintu Cahs radiyallahu anha tam yedi yil boyu istihaze kani gordu. Ne yapacagi hususunda Resulullah'a sordu. Aleyhissalatu vesselam yikanmasini emretti ve "Bu damar (kanidir)" dedi. Ummu Habibe her namazda yikanirdi."

3824 - Muslim'in bir rivayeti soyledir: "Ummu Habibe radiyallahu anha -ki Abdurrahman Ibnu Avf'in nikahi altinda idi- Resulullah aleyhissalatu vesselam'a kanamasindan sikayet etti. Ona su tavsiyede bulundu: "Hayiz (muddetin normalde ne kadar devam ediyor ve) seni bekletiyor idiyse o muddetce bekle, sonra yikan!" Ummu Habibe her namazda yikanirdi."

3825 - Muslim'in bir diger rivayetinde soyle gelmistir: "Hz. Aise dedi ki: "Ummu Habibe, kiz kardesi Zeyneb Bintu Cahs'in hucresinde bir legenin icinde yikanirdi. Kanin kizilligi (bazan) suya galebe calardi."

3826 - Nesai'nin rivayeti soyledir: "Ummu Habibe mustehaze idi (devamli kanamasi olurdu), hic temiz olmazdi. Durumu Resulullah aleyhissalatu vesselam'a soylenmisti. Soyle buyurdular: "Bu, hayiz degildir, rahimin bir rahatsizligidir. Normal zamanda hayiz kaninin geldigi kirlilik muddetine baksin. (Her ay) o muddet boyunca namazini terketsin.Sonra bu muddet cikinca her namaz vaktinde yikansin."

3827 - Nesai'nin bir diger rivayeti soyle: "Ummu Habibe radiyallahu anha'ya Resulullah aleyhissalatu vesselam, (Her ayda) hayiz olup kirli bulundugu kadar namazi terketmesini, sonra yikanip namazini kilmasini emretti. O, her namaz vaktinde yikanirdi."
Buhari, Hayz 26; Muslim, Hayz 64, 66, (334); Ebu Davud, Taharet 111, (288 - 291); Tirmizi, Taharet 96, (129); Nesai, Hayz 2, 3, 4, (1, 181, 182).

3828 - Hamne Bintu Cahs radiyallahu anha anlatiyor: "Ben, kizkardesim Zeyneb Bintu Cahs radiyallahu anha'nin yanindaydim, istihaze kanamam vardi. Resulullah aleyhissalatu vesselam'a:
"Ey Allah'in Resulu! Ben cok siddetli sekilde istihaze kanamasina maruzum, bu hususta ne tavsiye edersiniz? Bu hal benim namaz ve orucuma mani oluyor?" dedim. Bana:
"Sana pamugu vasfeyliyeyim: O, kani gidericidir (fercine pamuk koy)" buyurdular. Ben:
"Ama akinti pamugun mani olacagi miktardan cok fazla!" dedim. Resulullah aleyhissalatu vesselam:
"Oyleyse bez kullan!" buyurdular. Ben:
"Akinti bezin durduracagi miktardan da fazla! Saril saril akiyor" dedim. Bunun uzerine Aleyhissalatu vesselam dedi ki:
"Sana iki sey soyleyecegim, hangisini yaparsan, digerinin de yerine gecer. Ikisini de yapabilecek durumdaysan birini secmek sana ait, diledigini sec! Bu kanama, seytanin tekmelerinden bir tekme(si yani zarar vermesi)dir. Sen kendini Allah'in ilminde alti yedi gun hayizli bil (orucu ve namazi terket). Sonra yikan ve kendini hayizdan temizlenmis bil ve yirmiuc veya yirmidort gece ve gunduz namaz kil, (bu esnada farz veya nafile) oruc tut. Bu, Sana yeterlidir. Kadinlarin her ay hayiz gormeleri, hayizli ve temizlik gunlerinin olmasi gibi, bu sekilde senin de hayiz ve temizlik gunlerin olacak. (Bu, sana soyleyecegim iki seyden birincisidir. Ikinci hususa gelince, o da sudur): Eger ogleyi te'hir ve ikindiyi de ta'cil edip, ikisi icin gusletmeye gucun yeterse ogle ile ikindiyi birlestir. Keza aksami geciktirip yatsiyi tacil etmek, sonra da gusletmek suretiyle de bu iki namazi birlestir. Sabah icin de ayrica guslet. Bu sekle gucun yeterse orucunu da boylece tutarsin."
Resulullah aleyhissalatu vesselam, (birini secmede beni muhayyer biraktigi bu iki tarzi zikrettikten sonra ilaveten dedi ki: "Bu, (ikincisi, zikrettigim) tarzin, benim daha cok hosuma gidenidir."
Ravilerden biri dedi ki: "Hamne radiyallahu anha dedi ki: "Bu, iki tarzdan benim daha cok hosuma gidenidir. Ravi boylece, bu sozun Resulullah'a ait olmayip Hamne'ye ait oldugunu ifade etmis oldu."
Ebu Davud, Taharet 1100, (287); Tirmizi, Taharet 95, (125).

3829 - Esma Bintu Umeys radiyallahu anha anlatiyor: "Ey Allah'in Resulu! dedim. Fatima Bintu Ebi Hubeys, su su kadar zamandan beri kanama geciriyor, namazi birakti!" (Bu sozun uzerine Aleyhissalatu vesselam):
"Subhanallah! (hic namaz birakilir mi?) Bu seytandan (biir oyun. Kapilmamaliydi. Soyleyin ona), bir legene (su koyup icine) otursun. Eger suyun ustunde (kanamadan hasil olan) bir sarilik gorurse, ogle ve ikindi icin tek bir gusul yapsin; aksam ve yatsi icin de tek bir gusul yapsin. Sabah icin de ayri bir gusul yapsin. Bu arada (kilacagi namazlar icin) abdest alsin" buyurdular." Ibnu Abbas radiyallahu anhuma der ki: "(Her namaz icin) gusletmek, kadincagiza zor gelmeye baslayinca iki namazin arasini birlestirmeyi emretmisti."
Ebu Davud, Taharet 116, (296).

3830 - Ummu Seleme radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam zamaninda bir kadinin kanamasi vardi. Ummu Seleme radiyallahu anha, onun adina, hukmu, Resulullah aleyhissalatu vesselam'dan soruverdi. Resulullah:
"Istihaze kani baslamazdan once, bir ay icerisinde, kac gun ve gece hayiz kani gelmekte olduguna baksin, her ay o kadar muddette namazi terketsin. Bu zaman cikinca hemen yikansin ve (fercine pamuk koyup) bir bezle sargi yaparak namazini kilsin."

Muvatta, Taharet 105, (1, 62); Ebu Davud, Taharet 108, (274-278); Nesai, Hayz (1, 182).



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----
Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 3821-3830 ) -Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.

Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.