Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5251-5260 )

5251 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Dunyada ipegi, ahirette nasibi olmayanlar giyer."
Buhari, Libas 25, Muslim, Libas 6, (2063), Nesai, Zinet 91, 201).

5252 - Ebu Umame radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Ipegi dunyada giyen, ahirette giyemez."
Buhari, Libas 25; Muslim, Libas 23, (2075); Nesai, Zinet 91, (8, 200).

5253 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "(Babam) Omer radiyallahu anh satilmakta olan atlas bir elbise gordu. Onu Resulullah aleyhissalatu vesselam'a getirip:
"Ey Allah'in Resulu! Bunu satin al da bayramlarda ve tasradan gelen heyetlerin karsilanmasi sirasinda tecemmulen giyin!" dedi. Resulullah aleyhissalatu vesselam:
"Bu, (ahirette) nasibi olmayanlarin giysisidir" buyurdular. Sonra Hz. Omer, Allah'in diledigi kadar kaldi. Aleyhissalatu vesselam ona atlastan mamul bir cubbe gonderdi. Omer gelerek:
"Ey Allah'in Resulu! Siz(ipek hakkinda): "Bu, (ahirette) nasibi olmayanlarin giyecegidir" demistiniz. Sonra bana bunu gonderdiniz, (hikmeti nedir?)" dedi. Aleyhissalatu vesselam, buna karsilik:
"Bunu, sana bizzat giyesin diye gondermedim. Bilakis, satasin ve parasiyla ihtiyaclarini goresin diye gondermistim" buyurdular."
Buhari, Libas 30, Cum'a 7, lydeyn 1, Buyu' 40, Hibe 27, 29, Cihad 177, Edeb 9, 66; Muslim, Libas 6, (2068); Muvatta, Libas 18, (2, 917, 918); Ebu Davud 10, (4040, 4041); Nesai, Zinet 84, 86, 87, (8, 196-198).

5254 - Hz. Ali radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bana siyera (denen yol yol sari kalemli dokunmus ipek) kumastan bir takim elbise giydirdi. Sonra ben onu giyip ciktim. (Resulullah bunu uzerimde gorunce bana kizmisti), ofkesini yuzunde goruyordum. Hemen donup, onu hanimlarim arasinda basortusu yapmalari icin taksim ettim."
Buhari, Libas 30, Hibe 27, Nafakat 11; Muslim, Libas 19, (2071); Ebu Davud, Libas 10, (4043); Nesai, Zinet 85, (8,197).

5255 - Muslim'in bir diger rivayetinde soyle denmistir: "Dumetu'l-Cendel sefi Ukeydir, Resulullah aleyhissalatu vesselam'a ipek bir elbise hediye etti. Aleyhissalatu vesselam da onu Hz. Ali radiyallahu anh'a verdi ve:
"Bunu Fatimalar arasinda taksim et!" buyurdu."
Muslim, Libas 18, (2071).

IPEKTEN MUBAH OLAN MIKTAR

5256 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam saf ipekten yapilmis elbiseyi yasakladi. Ama alem olarak konan ve kumasin direzisinde kullanilan ipege yasak yoktur."
Ebu Davud, Libas 12, (4055).

5257 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Zubeyr Ibnu'l-Avvam ve Abdurrahman Ibnu Avf radiyallahu anhuma icin kendilerindeki uyuz sebebiyle ipekli giymelerine izin verdi."

5258 - Bir rivayette de soyle denmistir: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a (hacc sirasinda) bitten sikayet ettiler. Aleyhissalatu vesselam onlara katildiklari gazveleri sirasinda ipek gomlekler giymeye ruhsat tanidi."
Buhari, Libas 29, Cihad 91; Muslim Libas 25, (2076); Tirmizi, Libas 2, (1722); Ebu Davud, Libas 13, (4056); Nesai, Zinet 93, (8, 202).

5259 - Suveyd Ibnu safele anlatiyor: "Hz. Omer radiyallahu anh el-Cabiye'de halka hitap ederek: "Resulullah aleyhissalatu vesselam iki, uc veya dort parmak yeri haric, ipek giymeyi yasaklamisti!" dedi."
Muslim, Libas 12, (2069).

YUN HAKKINDA

5260 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam siyah bir burde (hirka) yaptim, bunu giydi. Icinde terledigi zaman ondan yun kokusu hissetti. Bunun uzerine o hirkayi cikarip atti. Aleyhissalatu vesselam guzel kokudan hoslanirdi."

Ebu Davud, Libas 22, (4074).



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5251-5260 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.