Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6481-6490 )

ORUCLU KUSARSA

6481 - Fezale Ibnu Ubeyd el-Ensari radiyallahu anh'in anlattigina gore: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, oruclu oldugu bir gunde yanlarina gelmis, icmek uzere su istemis ve icmistir. "Ey Allah'in Resulu! Bugun siz oruclu idiniz!" denince: "Evet oyleydim, lakin (az once) kustum (orucum bozuldu)" buyurmustur."

ORUCLU MISVAK VE SURME KULLANIR MI?

6482 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Oruclunun hayirli hasletlerinden biri misvak kullanmasidir."

6483 - Yine Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam oruc iken gozune surme cekti."

ORUCLU HACAMAT OLUR MU?

6484 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Hacamat yapan da yaptiran da orucunu bozmus olur."

ORUCLUYKEN OPME

6485 - Resulullah aleyhissalatu vesselam'in azadlilarindan Meymune radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a oruclu iken, oruclu hanimini open adam hakkinda sorulmustu: "Ikisinin orucu da bozulur!" buyurdular."

ORUCLUYKEN MUBASERET

6486 - Ibnu Abbas radiyallahu anh anlatiyor: "Yasli oruclulara mubaseret (opme vs.) hususunda ruhsat tanindi ise de genclere mekruh kilindi."

ORUCLUYKEN GIYBET

6487 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Nice oruclular vardir ki, tuttugu oructan yanina sadece cektigi aclik kar kalir. Nice gece namazi kilanlar vardir ki, onlarin da kari gece uykusuz kalmaktan ibarettir."

SAHUR

6488 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Gunduz orucuna sahur yemegi ile yardimci olun, kaylule (ogle uykusu) ile de gece namazina yardimci olun!"

IFTARDA ACELE

6489 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Insanlar iftari ta'cil edip (geciktirmedikleri) muddetce hayir uzere devam ederler. Oyleyse iftari tacil edin (ilk vaktinde orucunuzu acin). Cunku yahudiler,
iftarlarini te'hir ederler."

ORUCLU CUNUB SABAHLARSA

6490 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh demistir ki: "Hayir! Kabenin Rabbine yemin olsun!

"Cunub olarak sabahlayan kimse orucunu bozsun!" sozunu ben soylemedim. Bunu soyleyen, Muhammed aleyhissalatu vesselam'dir."


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6481-6490 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.