Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6491-6500 )

HZ. NUH'UN ORUCU

6491 - Abdullah Ibnu Amr radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in: "Nuh aleyhisselam Ramazan ve Kurban bayramlari haric, yil orucu tutmustur" dedigini isittim."

SEVVALDEN ALTI GUN

6492 - Sevban Mevla Resulullah aleyhissalatu vesselam'in: "Ramazan bayramindan sonra alti gun oruc tutan, yil orucu tutmus gibi olur. Zira (ayet-i kerime'de) "Kim bir hayir amelde bulunursa ona yaptiginin on misli ecir verilir" (buyrulmustur)" dedigini isitmistir.

TESRIK GUNLERI ORUC TUTULMAZ

6493 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "(Hacc sirasinda) Mina'da gecirilen gunler yeme icme gunleridir."

6494 - Bisr Ibnu Suhaym radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam tesrik gunlerinde hutbe okudu ve dedi ki: "Cennete sadece musluman kimse girecektir ve surasi da muhakkak ki bu gunler yeme icme gunleridir."

CUMARTESI ORUCU

6495 - Abdullah Ibnu Busr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Cumartesi gunleri, farz oruclar disinda oruc tutmayin. Sizden biri, o gun, uzum copunden veya bir agac kabugundan baska (yiyecek) bir sey bulamasa bile, onlari emip oruc tutmasin."

AREFE GUNU ORUCU

6496 - Katade Ibnu'n-Numan radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in: "Arafe gunu oruc tutan kimsenin onundeki bir yil ile gecmisteki bir yillik (kucuk) gunahlari magfiret olunur" dedigini isittim."

ASURA ORUCU

6497 - Muhammed Ibnu Sayfi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Asure gunu bize sordu: "Bugun sizden bir sey yiyen var mi?" Biz de: "Yiyen de var yemeyen de" dedik. Bunun uzerine: "Bu gunun geri kalanini bir sey yiyen de, yemeyen de (orucla) tamamlasin. Aruz halkina da haber salin, onlar da gunun geri kalan kismini (orucla) tamamlasinlar" buyurdu." Ravi der ki: "Aruz ile, Medine civarindaki Aruz nam mevkiin ahalisini kastetti."

PAZARTESI-PERSEMBE ORUCU

6498 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselamPazartesi ve Persembe gunleri oruc tutardi. Kendisine: "Ey Allah'in Resulu! Siz Pazartesi ve Persembeleri oruc tutuyorsunuz (bunun hikmeti nedir?)" diye sorulmustu. Su aciklamada bulundu: "Allah Teala hazretleri pazartesi ve persembe gunleri birbirlerine kusenler haric butun muslumanlara magfiret buyurur ve (amelleri arzeden melege): "Kus olan bu iki kisi barisincaya kadar onlari birak!" emreder."

HARAM AYLARINDA ORUC

6499 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Receb ayi orucunu yasaklamistir."


6500 - Muhammed Ibnu Ibrahim anlatiyor: "Usame Ibnu Zeyd radiyallahu anhuma Haram aylarda oruc tutardi. Resulullah aleyhissalatu vesselam kendisine: "Sevval'de oruc tut!" buyurdular. O da, bundan sonra haram aylarda orucu terketti ve vefat edinceye kadar Sevval ayinda oruc tuttu."


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6491-6500 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.