Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6621-6630 )

MAISET TALEBINDE ITIDAL

6621 - Ebu Humeyd es-Saidi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Dunya talebinde mutedil olun. Cunku herkes, kendisi icin yaratilmis olana muyesserdir (kazanmaya hazirlanmistir)."

6622 - Enes Ibnu Malik radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Himmet yonuyle insanlarin en yucesi hem dunya hem de ahiret isine himmet gosteren mu'mindir."

6623 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ey insanlar Allah'a karsi muttaki olun ve (dunyevi) talepte mutedil olun. Zira, hicbir kimse yoktur ki, (Allah'in kendisine taktir ettigi) rizkini eksiksiz elde etmeden olmus olsun. Rizki gecikse bile ona mutlaka kavusacaktir. Oyleyse Allah'tan korkun ve talepte mutedil olun, (gayr-i mesru yollara sapmayin), helal olani alin, haram olani terkedin."

KAZANC YOLUNU DEGISTIRME

6624 - Enes Ibnu Malik radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "(Mesru) bir isten (helal rizik) kazanan kimse o ise devam etsin

6625 - Nafi anlatiyor: "Ben Sam ve Misir'a ticaret mali gonderiyordum. Irak'a da gonderdim ve mu'minlerin annesi Hz. Aise'nin yanina varip kendisine: "Ey mu'minlerin annesi! Ben Sam'a ticarete gidiyordum, simdi Irak'a gidiyorum" dedim. Bunun uzerine: "Boyle yapma! Sana ve eski ticaret yerine ne oldu? Zira ben, Resulullah aleyhissalatu vesselam'in: "Allah Teala hazretleri, sizden birine bir ciheti rizkina sebep kilarsa, bu degisinceye veya guclesinceye kadar onu terketmesin" buyurdugunu isittim" dedi."

SAN'ATLAR

6626 - Ebu Hureyre radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Insanlarin en cok yalan soyleyenleri boyacilar ve kuyumculardir."

MUHTEKIR KAYBEDER

6627 - Hz. Omer radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Malini satisa arzeden rizka erer, muhtekir (pahalanmasi icin satmayip bekleten)de lanete ugrar."

6628 - Hz. Omer radiyallahu anh anlatiyor: "Resullullah aleyhissalatu vesselam'i isittim,buyurdular ki: "Muslumanlara bir gida maddesinde ihtikarda bulunani Allah Teala hazretleri cuzzam ve iflasa mahkum eder."

PARAYLA KUR'AN OGRETIMI

6629 - Ubey Ibnu Ka'b radiyallahu anh anlatiyor: "Bir adama Kur'an ogretmistim. Bana bir yay hediye etti. Bunu Resulullah aleyhissalatu vesselam'a haber verdim: "Eger onu alirsan, atesten bir yay almis olursun" buyurdular. Ben de geri iade ettim."

HACCAMIN KAZANCI HELAL MI?


6630 - Hz. Ali radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam hacamat oldu ve bana emretti, ben de hacamat yapan zatin ucretini odedim."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----
Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6621-6630 ) -Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.

Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.