Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6631-6640 )

6631 - Ukbe Ibnu Amr radiyallahu anh anlatiyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam hacamat edenin (bu isten) kazancini yasakladi."

ALIS-VERISTE MUHAYYERLIK

6632 - Ebu Sa'idi'l-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki : "Satis her iki tarafin rizasiyla olur."

MEVCUT OLMAYAN SEY SATILAMAZ

6633 - Attab Ibnu Esad radiyallahu anh'in anlattigina gore: "Resulullah aleyhissalatu vesselamonu Mekke'ye gonderdigi zaman kendisini, satin alip da henuz teslim alinmamis bir malin karindan men etmistir."

AKIBETI MECHUL SATIS YASAK

6634 - Ibnu Abbas radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Bey'-i garar'dan (yani tahakkuk edip etmeyecegi bilinmeyen akibeti mechul satistan) men etti."

PIYASAYA NARH KONAMAZ

6635 - Ebu Said radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam zamanindafiyatlar artmisti. Halk muracaat ederek: "Ey Allah'in Resulu fiyatlari siz duzenleseniz!"dedi. Aleyhissalatu vesselam su cevabi verdi: "Ben, sizden kimsenin kendisine yaptigim bir zulmu talep etmez oldugu halde aranizdan ayrilmayi diliyorum "

ALIS-VERISTE MUSAMAHA

6636 - Osman Ibnu Affan radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Gerek satici ve gerekse alici iken kolaylik gosteren kimseyi Allah cennete koydu."

PAZARLIK

6637 - Kayle Ummu Beni Emmar radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in yaptigi umrelerden birinde kendisine Merve'de yaklastim ve: "Ey Allah'in Resulu! Ben alip satan bir kadinim. Bir seyi satin almak istedigim zaman arzuladigimdan daha dusuk bir fiyat teklif ediyorum. Sonra yavas yavas artirarak arzuladigim fiyata geliyorum. Bir seyi satacagim zaman da, once, almayi arzuladigim fiyattan daha yuksek bir fiyat teklif ediyor, sonra yavas yavas inerek arzuladigim fiyata geliyorum, (boyle yapmama ne dersin?)" dedim.
Su cevabi verdi: "Ey Kayle, boyle yapma. Bir sey satin almak istedin mi, dusundugun fiyati soyle, sana verilsin veya verilmesin."
Aleyhissaltu vesselam sonra sunu soylediler: "Bir mali satmak istedigin zaman da versen de vermesen de (yuksek fiyat degil) satmak istedigin fiyati soyle."

6638 - Hz. Ali radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam gunes dogmazdan once alis-veris pazarligi yapmaktan ve sut vermekte olan hayvanlari kesmekten men etti."

ASILANMIS HURMA MALI OLAN KOLE SATILMISSA

6639 - Ubade Ibnu's-Samit radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, musteri (kendisine ait olmasini) sart kosmamis ise, (satilan) hurma agaclarinin (basinda bulunan) meyvesinin, agaclari asilayanin hakki olduguna ve keza, musteri, (kolenin malinin kendisine ait olmasini) sart kilmadigi taktirde, kolenin malinin saticiya ait olduguna hukmetti."

TERAZIYI AGIR TUTUN


6640 - Hz. Cabir Ibnu Abdillah radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatuvesselam buyurdular ki: "Tarttiginiz zaman tartinizi agir yapin."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6631-6640 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.