Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6911-6920 )

KELERI OLDURMENIN HUKMU

6911 - Fakih Ibnu'l Mugire'nin azadli cariyesi Saibe radiyallahu anha anlatiyor: "Hz. Aise radiyallahu anha'nin yanina girmistim. Odasinda, yere konulmus bir mizrak gordum. "Ey mu'minlerin annesi! Bununla ne yapiyorsun?" diye sordum. Su cevabi verdi:
"Biz bununla, su kelerleri olduruyoruz. Cunku Resulullah aleyhissalatu vesselam bize bildirdi ki, Hz. Ibrahim aleyhisselam atese atildigi zaman yerdeki butun hayvanlar atesin sonmesine katildi, sadece keler katilmadi. Dahasi o, atesi (yanmasi icin) ufluyordu. Bu sebeple Aleyhissalatu vesselam bunun oldurulmesini emir buyurdu."

KURT VE TILKI

6912 - Huzeyme Ibnu Cez' radiyallahu anh anlatiyor: "Ey Allah'in Resulu dedim, ben, kara hayvanlarinin hukmunu sormak uzere size geldim. Tilki hakkinda ne buyurursunuz?" Aleyhissalatu vesselam: "Tilkiyi kim yiyor?" buyurdu. Ben bu sefer: "Kurt hakkinda ne buyurursunuz?" dedim. "Kendisinde hayir bulunan bir kimse kurdu yer mi?" buyurdular."

KERTENKELE

6913 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam kertenkeleyi haram kilmadi. Lakin ondan tiksindi. O, butun cobanlarin yiyecegidir. Allah Teala hazretleri ondan bircok kimseleri faydalandirir, yanimda olsaydi ben de yerdim."

SU YUZUNDE DURAN OLU BALIGIN HUKMU

6914 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Denizin sahile attigi ve geri cekilmekle sahilde biraktigi avi yiyiniz. Denizde olup de su yuzune cikan avi yemeyiniz."

KARGANIN HUKMU

6915 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma der ki: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in "fasik" dedigi kargayi kim yer? Vallahi o temiz hayvanlardan degildir."

6916 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Yilan fasiktir, akreb fasiktir, fare fasiktir, karga fasiktir."
Kasim Ibnu Muhammed Ibni Ebi Bekr radiyallahu anh'a: "Karga yenilir mi ?" diye sorulmustu. Su cevabi verdi: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in ona "fasik" demesinden sonra onu kim yer?"

YEMEK YEDIRME

6917 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Selami yayginlastirin, yemek yedirin, Allah Teala hazretlerinin size emrettigi sekilde kardesler olun!"

BIR KISILIK YEMEK IKI KISIYE YETER

6918 - Omer Ibnu'l-Hattab radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Muhakkak ki bir kisilik yemek iki kisiye yeter, iki kisilik yemek de uc ve dort kisiye yeter. Dort kisilik yemek de bes-alti kisiye yeter."

YEMEK SIRASINDA ELI YIKAMA

6919 - Enes Ibnu Malik radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim, evinin hayir ve bereketini Allah Teala hazretlerinin artirmasini diliyorsa, yemege otururken ve yemekten kalkarken ellerini yikasin."


6920 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam heladan cikmislardi. Bu esnada bir yemek getirildi. Bir adam: "Ey Allah'in Resulu! Size abdest suyu getirmeyeyim mi?" dedi. Efendimiz: "Namaz mi kilacagim ki, (simdilik gerek yok)" buyurdular."


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6911-6920 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.