Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5811-5820 )

5811 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Kim Allah adina siginma talebinde bulunursa ona siginma, verin, kim Allah adina isterse ona verin, kim sizi davet ederse ona icabet edin; kim size bir iyilik yaparsa karsilikta bulunun, sayet verecek bir sey bulamazsaniz kendinizi, ona karsiligini vermis gorunceye kadar dua edin."
Nesai, Zekat 72, (5, 82); Ebu Davud, Zekat 38, (1672).

5812 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Sakin sizden kimse Allah hakkinda husnuzanda bulunmadan son nefesini vermesin."
Muslim, Cennet 81, (2877); Ebu Davud, Cenaiz 17, (3113).

5813 - Sahiheyn ve Tirmizi de Ebu Hureyre'den gelen diger bir hadiste Resulullah soyle buyurmustur:
"Allah Teala Hazretleri soyle buyurdu: "Ben, kulumun benim hakkimdaki zannina goreyimdir."
Muslim ve Tirmizi'nin rivayetinde su ziyade vardir: "O bana dua edince ben onunlayim."
Buhari, Tevhid 35; Muslim, Zikr 1, (2675); Tirmisi, Zuhd 51, (2389).

5814 - Ebu Davud ve Tirmizi'de Ebu Hureyre'den gelen bir rivayette Resulullah aleyhissalatu vesselam'in soyle soyledigi kaydedilmistir:
"Allah Teala hakkinda husnuzan, guzel ibadettendir."
Tirmizi, Da'avat 146, (3604); Ebu Davud, Edeb 89, (4993).

5815 - Hz. Ebu Zerr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Her nerede olursan ol Allah'tan ittika et ve kotulugun arkasindan iyilik yap, bu onu yok eder. Insanlara iyi ahlakla muamele et."
Tirmizi, Birr 55, (1988).

5816 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'dan atese insanlari en cok atan seyin ne oldugu soruldu.
"Agiz ve ferc!" buyurdular. En ziyade neyin insanlari cennete soktugundan sordular:
"Allah'a takva ve guzel ahlak!" buyurdular."
Tirmizi, Birr 62, (2005).

5817 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a soruldu: "Mu'minlerden hangisi efdal (enfaziletli)dir?"
"Ahlakca en guzelleridir!" cevabini verdi. Tekrar soruldu:
"Pekiyi, mu'minlerden hangisi en akillidir?"
"Olumu en cok zikreden ve kendilerine gelmezden once onun icin en iyi hazirligi yapanlardir. Iste akillilar bunlardir."
Rezin tahric etmistir. Ibnu Mace, Zuhd 31, (4259).

5818 - Hz. Semure radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Haseb maldir, kerem takvadir."
Tirmizi, Tefsir, Hucurat, (3268).

5819 - Hz. Ebu Bekre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a "Hangi insan daha hayirlidir?" diye sorulmustu:
"Omru uzun, ameli de guzel olandir" buyurdular."
"Oyleyse insanlarin kotusu kimdir?" diye soruldu:
"Omru uzun, ameli kotu olandir!" buyurdular."
Tirmizi, Zuhd 22, (2331).

5820 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam (bir gun):
"Size en hayirlinizin ve en serlinizin kim oldugunu haber vermiyeyim mi?" buyurdular ve bunuuc kere tekrar ettiler. Cemaat: "Evet, haber veriniz!" dedi.
"En hayirliniz, kendisinden hayir umulan ve serri dokunmayacagi hususunda emin olunandir; en serliniz de kendisinden hayir umit edilmeyen ve serrinden de emin olunmayan kimsedir."

Tirmizi, Fiten 76, (2264).



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5811-5820 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.